|
|
|
|
|
| 21. |
Vital morphological and physiological units in the mammalian kidney are |
| A. |
Ureters |
B. |
Seminiferous tubules |
| C. |
Uriniferous tubules |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 22. |
Bowman's capsule is the part of: |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 23. |
Which of the following is a common term for a part of kidney and part of skeleton in mammals: |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 24. |
In the mammalian kidney, the Bowman's capsules occur in: |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 25. |
Which of the parts in vertebrates functionally correspond contractile vacuole of protozoans: |
| A. |
Heart |
B. |
Sweat glands |
| C. |
Cloaca |
D. |
Kidneys |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 26. |
Blood vessel leaving glomerulus in a mammalian nephron is called: |
| A. |
Efferent renal arteriole and is narrower in diameter than the vessel entering it |
B. |
Efferent renal arteriole and is wider than the vessel entering it |
| C. |
Renal artery is wider than the vessel entering it. |
D. |
Afferent renal arteriole is wider than the vessel entering it |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 27. |
Malpighian body is the part of: |
| A. |
Spleen and manufactures RBCs |
B. |
Liver and stores bile |
| C. |
Kidney and involved in urine formation |
D. |
All of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 28. |
Kidneys in the man are formed from: |
| A. |
Pronephros |
B. |
Mesonephros |
| C. |
Metanephros |
D. |
All of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 29. |
Mammalian kidneys serve to excrete: |
| A. |
Excess salts, urea and excess water |
B. |
Excess salts, excess water and excess amino acids |
| C. |
Excess water, urea and amino acids |
D. |
Excess salt, urea and water |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 30. |
Which of the following organs have Bowman's capsule: |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|