|
|
|
|
|
| 91. |
Sporozoites of Plasmodium are formed in: |
| A. |
Spores |
B. |
Oocysts |
| C. |
Sporoblasts |
D. |
Gametocytes |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 92. |
Just as pseudopodia are found in Amoeba, there are found: |
| A. |
Legs in cockroach |
B. |
Teeth in rabbit |
| C. |
Suckers in tape-worm |
D. |
Spicules in sponges |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 93. |
Which of these represent an association: |
| A. |
Herbivore |
B. |
Carnivore |
| C. |
Omnivore |
D. |
Parasite |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 94. |
Example of two organisms living in close bodily contact is exhibited by: |
| A. |
Two earthworms during copulation |
B. |
Entamoeba histolytica in intestine of man |
| C. |
Mosquitoes and man |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 95. |
Incubation period in Plasmodium vivex is: |
| A. |
10 hours |
B. |
10 days |
| C. |
10 weeks |
D. |
14 days |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 96. |
A liquid fat is called __________________ |
| A. |
Oil |
B. |
Glycerol |
| C. |
Benzyl |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 97. |
Which of these have pseudopodia: |
| A. |
Amoeba only |
B. |
A number of protozoa only |
| C. |
Amoeba and leucocytes |
D. |
A number of protozoa and leucotytes |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 98. |
Which of these species are connected to one genus: |
| A. |
Sapieus and cristatus |
B. |
Vivax and falciparum |
| C. |
Proteus and gingivalis |
D. |
Coli and Vivax |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 99. |
Causative agent of malignant malaria is: |
| A. |
P. vivax |
B. |
P. falciparum |
| C. |
P. ovalc |
D. |
P. malariae |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 100. |
Transmission of malaria is done by: |
| A. |
Male culex |
B. |
Female culex |
| C. |
Male anopheles |
D. |
Female anopheles |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|