|
|
|
|
|
| 1. |
Protozoa were first discovered by: |
| A. |
Pasteur |
B. |
Leeuwenhoek |
| C. |
Darwin |
D. |
Kudo |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 2. |
First studied protozoa by Leeuwenhoek was: |
| A. |
Amoeba |
B. |
Euglena |
| C. |
Vorticella |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 3. |
Name protozoa was given by: |
| A. |
Goldfuss |
B. |
Hall |
| C. |
Jablot |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 4. |
Who gave acellular concept for protozoans? |
| A. |
Dobell |
B. |
Von Seibold |
| C. |
Cuvier |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 5. |
Branch of zoology related with the study of protozoans is: |
| A. |
Parazoology |
B. |
Proteology |
| C. |
Protology |
D. |
Protozoology |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 6. |
Natural death does not occur in: |
| A. |
Porifera |
B. |
Protozoans |
| C. |
Echinoderms |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 7. |
Largest fresh water protozoa is: |
| A. |
Paramecium caudatum |
B. |
Pelomyxa palustris |
| C. |
Vorticella minim |
D. |
Spirostomum ambiguum |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 8. |
Amoeba proteus name was given on the 'Sea God' because it: |
| A. |
Changes its shape like him |
B. |
Is unicellular |
| C. |
Is naked |
D. |
Has all of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 9. |
Which of these is a marine amoeba: |
| A. |
Amoeba radiosa |
B. |
Thecameoba orbis |
| C. |
Amoeba verrucosa |
D. |
Amoeba dubina |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 10. |
Hav-infusion method is used for culture of: |
| A. |
Amoeba and paramecium |
B. |
Euglena |
| C. |
Balantidium |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|