|
|
|
|
|
| 51. |
Pons varolii connect: |
| A. |
Lateral parts of cerebellar henispheres |
B. |
Lateral parts of cerebral hemispheres |
| C. |
Ventral part of cerebral hemispheres |
D. |
Ventral part of cerebellar hemispheres |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 52. |
Lateral appendage of each cerebellar hemisphere in rabbit is called: |
| A. |
Vermis |
B. |
Fornix |
| C. |
Flocculus |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 53. |
Seat of highest mental faculties like consciousness, intelligence and articulate speech in the brain is: |
| A. |
Cerebrum |
B. |
Cerebellum |
| C. |
Medulla |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 54. |
Sulci and gyri are present in which of the following parts of rabbit's brain: |
| A. |
Cerebral hemispheres |
B. |
Cerebellar hemispheres |
| C. |
Both of these |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 55. |
Control centres for hunger, thirst, sleep, sweating, fatigue temperature, sex, emotions etc, are present in the: |
| A. |
Cerebrum |
B. |
Hypothalamus |
| C. |
Both of these |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 56. |
Carbohydrate, protein and fat metabolisms are controlled by: |
| A. |
Cerebrum |
B. |
Hypothalamus |
| C. |
Both of these |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 57. |
Crura cerebri serve to: |
| A. |
Transmit motor impulses to limb muscles from cerebrum |
B. |
Transmit sensory impulses from cerebrum to limb muscles |
| C. |
Bring photic stimuli |
D. |
Act as relay centres for sensory and motor impulses passing between cerebrum and other parts of brain: |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 58. |
Butterfly shaped gray matter is found in the: |
| A. |
Spinal cord of rabbit |
B. |
Spinal cord of frog |
| C. |
Both of these |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 59. |
Reflex responses are controlled by: |
| A. |
Brain |
B. |
Spinal cord |
| C. |
Both of these |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 60. |
Nervous band connecting cerebral hemispheres in rabbit is corpus: |
| A. |
Callosum |
B. |
Albicans |
| C. |
Striatum |
D. |
Spongiosum |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|