CSS :: Muscle Contraction Physiology
|
|
|
|
|
|
| 21. |
Dragging of actin filaments towards 'M' line is termed as: |
| A. |
Power stroke |
B. |
Refractory stroke |
| C. |
Recovery stroke |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 22. |
Which of these are released before muscle contraction from sarcoplasmic reticulum: |
| A. |
Calcium ions |
B. |
Magnesium ions |
| C. |
Potassium ions |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 23. |
During relaxation the calcium ions are: |
| A. |
Released from sarcoplasmic reticulum into sarcoplasm |
B. |
Forced back from sarcoplasm to sarcoplasmic reticulum |
| C. |
Further forced from sarcoplasmic reticulum into sarcoplasm |
D. |
Neither released more nor forced back but remain constant |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 24. |
Which of these processes mark the beginning of muscular contraction: |
| A. |
Release of calcium ions from sarcoplasmic reticulum |
B. |
Withdrawal of calcium ions into sarcoplasmic reticulum |
| C. |
Both of these processes |
D. |
None of these processes |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 25. |
The contraction of of a muscle is caused by: |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 26. |
Sliding filament theory was proposed by: |
| A. |
Hanson |
B. |
A.F. Huxley |
| C. |
H.E. Husley |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 27. |
Functional unit of contractile system in a striped muscle is: |
| A. |
Sarcomere |
B. |
A-band |
| C. |
Z-band |
D. |
Myofibril |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 28. |
Muscles are fatigued by accumulation of: |
| A. |
Myosin ATPase |
B. |
Carbondioxide |
| C. |
Lactic acid |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 29. |
Chief source of energy for muscle contraction is: |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 30. |
Contraction and relaxation phase of a muscle is called: |
| A. |
Twitch |
B. |
Beat |
| C. |
Conduction |
D. |
Fatigue |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|