|
|
|
|
|
| 61. |
A tadpole is : |
| A. |
Herbivorous |
B. |
Carnivorous |
| C. |
Omnivorous |
D. |
Predaceous |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 62. |
A tadpole frog deeds mainly upon: |
| A. |
Insects and worms |
B. |
Aquatic plants |
| C. |
Fishes |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 63. |
Which of the following when added to pond water will accelerate the rate of metamorphosis in tadpoles: |
| A. |
Chlorine |
B. |
Broming |
| C. |
Iodine |
D. |
Flourine |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 64. |
Metamorphosis occurs when: |
| A. |
Growth takes place |
B. |
Larva changes to adult |
| C. |
Development is through parthenogenesis |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 65. |
A fully formed tadpole of frog does not contain: |
| A. |
Scales |
B. |
Late al-line-organs |
| C. |
Gills |
D. |
Horny Jaws |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 66. |
Which of these glands in frog initiate metamorphosis: |
| A. |
Thyroid |
B. |
Thymus |
| C. |
Adrenal |
D. |
Parathyroid |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 67. |
__________ observed a slice of cork: |
| A. |
Robert Hooke |
B. |
Dicey A.H. |
| C. |
Robert Browne |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 68. |
Tadpole of frog metamorphoses under the influence of: |
| A. |
Adrenaline |
B. |
Thyroxine |
| C. |
Prolactin |
D. |
Growth hormone |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 69. |
Suppose a frog's tadpole does not metamorphose, yet it could not be grouped under fishes because it: |
| A. |
Feeds upon aquatic plants |
B. |
Hoes not posses scales |
| C. |
Does not posses gills |
D. |
Has spirally coiled intestine |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 70. |
Tadople's intestine differs with frog's intestine in having: |
| A. |
Two times more length |
B. |
1/3rd more length |
| C. |
3/4 more length |
D. |
1/2 length |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|