|
|
|
|
|
| 11. |
1st cleavage in frog's egg is: |
| A. |
Holoblastic and vertical |
B. |
Holoblastic and transverse |
| C. |
Meroblastic and vertical |
D. |
Meroblastic and transverse |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 12. |
The term cleavage refers to: |
| A. |
Cell divisions of zygote upto completion of blastula stage |
B. |
Cell divisions of sperms mother cells upto formation of spermatozoa |
| C. |
Maturation of oogonium upto formation of 1st polar body |
D. |
Maturation of spermatids to form spermatozoa |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 13. |
Third cleavage in frog's egg is: |
| A. |
Vertical and complete |
B. |
Meridional and incomplete |
| C. |
Vertical and incomplete |
D. |
Horizontal and complete |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 14. |
Morula in frog is: |
| A. |
8 celled |
B. |
16 celled |
| C. |
32 celled |
D. |
64 celled |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 15. |
According to intravitum technique used by many embryologists, the presumptive ectodermal area in frog's blastula is formed by: |
| A. |
Outermost pigmented cells of animal hemisphere |
B. |
Innermost cells of animal hemisphere blastocoels |
| C. |
Outermost cells of vegetal hemisphere |
D. |
Innermost cells of vegetal hemisphere |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 16. |
Presumptive endoderm is formed in frog's blastula by: |
| A. |
Most of the animal hemisphere |
B. |
Most of the vegetal hemisphere |
| C. |
Partially by both of these |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 17. |
Gray crescent in frog's blastula includes: |
| A. |
Parts of presumptive ectoderm |
B. |
Parts of presumptive endoderm |
| C. |
Parts of both of these |
D. |
Parts of none of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 18. |
Middorsal portion of gray crescent in frog's blastula is: |
| A. |
Presumptive notochord |
B. |
Presumptive neural tube |
| C. |
Presumptive ectoderm |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 19. |
Prechordal area in frog's blastula is the part from which: |
| A. |
Tail of the tadpole is formed |
B. |
Mesodermal and endodermal parts of the phyaryngeal region are derived |
| C. |
Notochord is derived |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 20. |
Epiboly occurs in the: |
| A. |
Micromeres only |
B. |
Macromeres only |
| C. |
Micromeres and macromeres both |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|