CSS :: Social Institutions
|
|
|
|
|
|
| 51. |
Which of the following is not a disadvantage of joint family system? |
| A. |
It encourages idleness. |
B. |
It leads to quarrels. |
| C. |
It makes leisure difficult. |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 52. |
Which one of the following is not a disadvantage of joint family system? |
| A. |
It is economical. |
B. |
It encourages spend-thrifting. |
| C. |
None of above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 53. |
Joint family system is on the decline, which of the following is not the main cause for its disintegration? |
| A. |
There is increased agricultural production. |
B. |
There is increased pressure on land. |
| C. |
There is increased western influence. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 54. |
Which of the following is not true about the disintegration of joint family system? |
| A. |
There is increased urbanisation. |
B. |
It has failed to develop social virtues. |
| C. |
There is increased industrialisation. |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 55. |
"Theory of primitive promiscuism" was given by |
| A. |
Karl Marx |
B. |
P. V. Young |
| C. |
J. L. Lubbock's |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 56. |
Whose name is associated with J.L.Lubbock's in presenting the theory of primitive promicuism? |
| A. |
L. H. Morgan |
B. |
Bliss |
| C. |
J. G. Frazer |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 57. |
In our times the family system is under heavy strains because of |
| A. |
urbanisation |
B. |
democracy |
| C. |
small family size |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 58. |
Joint family system is weakening because |
| A. |
government is not favouring it. |
B. |
the land does not need manpower. |
| C. |
the people have started disliking it. |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 59. |
In the traditional family the head of the family |
| A. |
was most democrat. |
B. |
had no control over the family. |
| C. |
was more or less autocrat. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 60. |
In the traditional family the head of the family is |
| A. |
the eldest person in the family. |
B. |
the wiser member of the family. |
| C. |
the wisest person of town. |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|