Engineering :: Thermodynamics
|
|
|
|
|
|
| 121. |
The charge in a Diesel engine consists of |
| A. |
Air + diesel + lubricating oil |
B. |
Air + diesel |
| C. |
Air + lubricating oil |
D. |
Diesel + lubricating oil |
| E. |
Air |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 122. |
In a 2 stroke engine we get one power stroke in |
| A. |
180? of crank rotation |
B. |
270? of crank rotation |
| C. |
360? of crank rotation |
D. |
540? of crank rotation |
| E. |
720? of crank rotation |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 123. |
A carburettor is used to supply |
| A. |
Diesel + air + lubricating oil |
B. |
Petrol + air + lubricating oil |
| C. |
Petrol + lubricating oil |
D. |
Air + lubricating oil |
| E. |
Petrol + air |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 124. |
The function of a distributor is |
| A. |
To distribute power |
B. |
To distribute fuel |
| C. |
To distribute spark |
D. |
To time the spark |
| E. |
To generate the spark |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 125. |
By applying chike in an automobile we get |
| A. |
Stoichiometric mixture |
B. |
Chemically correct mixture |
| C. |
Lean mixture |
D. |
Rich mixture |
| E. |
Weak mixture |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 126. |
In automobiles clutch is mounted between |
| A. |
Engine and flywheel |
B. |
Flywheel and gear box |
| C. |
Gear box and differential |
D. |
Engine and differential |
| E. |
Differential and wheels |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 127. |
The function of a clutch in automobiles |
| A. |
To disengage power from engine to flywheel |
B. |
To disengage power from engine to gear box |
| C. |
To disengage power from engine to wheels |
D. |
To disengage power from wheels to engine |
| E. |
To absorb power |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 128. |
In six stage compression of air set for minimum work conditions |
| A. |
Pressure rise per stage will be equal |
B. |
Work done in successive stages will be in geometrical progression |
| C. |
Cylinder volumes will be same |
D. |
Temperature rise in the cylinders will be the same |
| E. |
The discharge pressure will be six times suction pressure |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 129. |
Free piston engines find application in |
| A. |
Compression air supply |
B. |
Mining installation |
| C. |
Gas turbines |
D. |
supercharging reciprocating engines |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 130. |
For maximum specific output of a constant volume cycle |
| A. |
The working fluid should be air |
B. |
The speed should be high |
| C. |
Suction temperature should be high |
D. |
Exhaust pressure should be high |
| E. |
Temperature of the working fluid at the end of compression and expansion should be equal |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
Read more:
|
|