Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 481. |
What pressure, in kPa, is equivalent to 600 mm of Hg? |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 482. |
The viscosity of a fluid varies with |
| A. |
temperature |
B. |
temperature and pressure |
| C. |
pressure |
D. |
density |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 483. |
A streamline |
| A. |
occurs on all types of flows |
B. |
is the line along geometrical centre of the flow |
| C. |
is the line of equal velocity in a flow |
D. |
is fixed in space in space flow |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 484. |
Find the odd one out |
| A. |
Pressure |
B. |
Unit shear stress |
| C. |
Energy |
D. |
Modulus of elasticity |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 485. |
Which of the following will resist shear and its rate of deformation will be zero regardless of loading? |
| A. |
Ideal fluid |
B. |
Newtonian fluid |
| C. |
Ideal plastic |
D. |
Elastic solid |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 486. |
Water enters a turbine at 900 kPa with negligible velocity. What maximum speed, in m/s, can it reach before it enters the turbine rotor? |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 487. |
Two units are homologous when they are geometrically similar and have |
| A. |
Similar stream lines |
B. |
Same Reynolds number |
| C. |
Same Froudes number |
D. |
Same efficiency |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 488. |
Water hammer in pipes takes place when |
| A. |
fluid is flowing with high velocity |
B. |
fluid is flowing with high pressure |
| C. |
flowing fluid is gradually brought to rest |
D. |
flowing fluid is suddenly brought to rest by closing the valve |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 489. |
Model analysis of aeroplanes and projectiles moving at supersonic speed are based on |
| A. |
Reynold number |
B. |
Weber number |
| C. |
Froude number |
D. |
Euler number |
| E. |
Mach number |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 490. |
If the Froude number in open channel flow is equal to 1.0, the flow is known as |
| A. |
Laminar flow |
B. |
Turbulent flow |
| C. |
shooting flow |
D. |
critical flow |
| E. |
streaming flow |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
Read more:
|
|