Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 371. |
Drag force in not a function of |
| A. |
projected area of the body |
B. |
velocity of the body |
| C. |
mass density of the body |
D. |
mass density of the fluid |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 372. |
In which of the following types of flow the losses are maximum? |
| A. |
Laminar flow |
B. |
Turbulent flow |
| C. |
Critical flow |
D. |
Transition flow |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 373. |
In case of shooting flow, the Froude number is |
| A. |
infinitely high |
B. |
zero |
| C. |
1 |
D. |
more than one |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 374. |
Best section for open channel flow is |
| A. |
semi-circle |
B. |
triangular |
| C. |
rectangular |
D. |
trapezoidal |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 375. |
The best draulic channel cross-section is the one which has |
| A. |
maximum wetted perimeter |
B. |
minimum wetted perimeter |
| C. |
maximum area for a given flow |
D. |
least cost |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 376. |
Hydraulic jump is a |
| A. |
Steady uniform flow |
B. |
Non-steady uniform flow |
| C. |
non-steady non-uniform flow |
D. |
Steady non-uniform flow |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 377. |
Surge wave is an example of |
| A. |
steady uniform flow |
B. |
steady non-uniform flow |
| C. |
unsteady uniform flow |
D. |
unsteady non-uniform flow |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 378. |
A froude number of 2 indicates |
| A. |
a weak jump |
B. |
a medium jump |
| C. |
a strong jump |
D. |
a very strong jump |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 379. |
Which fluid is the heaviest? |
| A. |
Air |
B. |
Castor oil |
| C. |
Glycerine |
D. |
Carbon tetrachloride |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 380. |
In a jet pump |
| A. |
energy of high pressure fluid is converted into low pressure fluid |
B. |
energy of high velocity stream is converted into pressure energy |
| C. |
kinetic energy of fluid is regained as potential energy |
D. |
potential energy of fluid is converted into rotational energy |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|