Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 301. |
Layered or bedded rocks having planes of reltively easy separation are called |
| A. |
Swelling rocks |
B. |
Seamy rocks |
| C. |
Squeezing rocks |
D. |
Stratified rocks |
| E. |
Schistos rocks |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 302. |
Chemically inact relatively unstable blocks, large or small with three or more sets of joints and seams are known as |
| A. |
Schistos rocks |
B. |
Crushed rocks |
| C. |
Chemical rocks |
D. |
Moderately jointed rocks |
| E. |
Block or seamy rocks |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 303. |
Micaceous rocks with closely spaced cleavage planes along which easy separation can be affected, are known as |
| A. |
Intact rocks |
B. |
Schistos rocks |
| C. |
Stratified rocks |
D. |
Popping rocks |
| E. |
Sedimentary rocks |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 304. |
Which conduit entrance is expected to have least loss coeffieient? |
| A. |
Inward projecting entrances |
B. |
Square bell mouth entrances |
| C. |
Circular bell mouth entrances |
D. |
Slightly rounded entrance |
| E. |
Square cornered entrance |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 305. |
Which conduit entrance is expected to have highest loss coefficient? |
| A. |
Inward projecting entrances |
B. |
Fully rounded entrance having x/D>0.15 |
| C. |
Gate in thin wall-unsuppressed contraction |
D. |
Gate in thin wall-bottom and side suppressed |
| E. |
Gate in thin wall-corners rounded |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 306. |
Permissible velocity of water flowing through concrete tunnel is usually |
| A. |
4 - 5 m/s |
B. |
10 - 12 m/s |
| C. |
12 - 12 m/s |
D. |
20 m/s |
| E. |
25 m/s |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 307. |
Presence of air in a pressure tunnel may result in |
| A. |
Increased discharge |
B. |
Increased head loss |
| C. |
Water hammer |
D. |
Bulking of flow |
| E. |
Any or all of the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 308. |
Formation of air pockets in pressure tunnel may be avoided by |
| A. |
Avoiding partial gate opening |
B. |
Avoiding traps or pockets along the crown |
| C. |
Avoiding vortices formation |
D. |
Avoiding small intakes |
| E. |
Any of the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 309. |
Which rock is expected to have highest strength grade? |
| A. |
Sand stone rock |
B. |
Limestone rock |
| C. |
Marble rocks |
D. |
Solid quartzite rock |
| E. |
Granite rock |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 310. |
The advantages of burried penstocks is |
| A. |
Less accessible in inspection |
B. |
Tendency to slide along steep slopes |
| C. |
Location difficult |
D. |
No expansion joints needed |
| E. |
Need for special coating against the corrosive action of salts present in soil |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|