| 
    
        | Engineering  :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines |  | 
	 
 
 |  |  | 
| 
	
	
           
                       | 
    
    
        | 
            
            
                | 11. | SI unit of viscosity is |  
                | 
			 
				
					
				| A. | 10 times poise | B. | 9.81 times poise |  
				 				 | C. | 1/9.81 times poise | D. | Equal to poise |  
				    | E. | None of the above |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 12. | Identify the incorrect statement. Apparent shear forces |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Can never occur in frictionless fluid regardless of its motion | B. | Can never occur when the fluid is at rest |  
				 				 | C. | Depend upon cohesive forces | D. | Depend upon molecular interchange of momentum |  
				    | E. | May occur owing to cohesion when the fluid is at rest |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option E Explanation:    |  
 
            
            
                | 13. | The upper critical Reynolds number is |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Important from a design view point | B. | The number at which turbulent flow changes to laminar flow |  
				 				 | C. | About 2000 | D. | Not more than 2000 |  
				    | E. | Of no practical importance in pipe flow problems |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option C Explanation:    |  
 
            
            
                | 14. | The Reynolds number for pipe flow is given by |  
                | 
			 
				
					
				| A. | VD/v | B. | VD |  
				 				 | C. | VD ? / | D. | VD / |  
				    | E. | None of the above |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option C Explanation:    |  
 
            
            
                | 15. | Alcohol is used in manometers because |  
                | 
			 
				
					
				| A. | It provides a suitable meniscus for the inclined tube | B. | Its density being less can provide longer length for a pressure difference, thus more accuracy can be obtained |  
				 				 | C. | (A) and (B) above | D. | Cheap and easily availale |  
				    | E. | Its vapour pressure is low |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option C Explanation:    |  
 
            
            
                | 16. | The Reyonlds number may be defined as the ratio of |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Viscous forces to inertial forces | B. | Elastic forces to pressure forces |  
				 				 | C. | Viscous forces to gravity forces | D. | Gravity forces to inertial forces |  
				    | E. | None of the above |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option E Explanation:    |  
 
            
            
                | 17. | Select the quantity in the following that is not a dimensionless parameter: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Pressure coefficient | B. | Froude number |  
				 				 | C. | Darcy weisbach friction factor | D. | Kinematic viscosity |  
				    | E. | Weber number |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 18. | The Weber number is the ratio of |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Inertial forces to surface tension force | B. | Intertial forces to viscous forces |  
				 				 | C. | Elastic forces to pressure forces | D. | Viscous forces to gravity |  
				    | E. | Elastic forces to gravity |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 19. | Froude number is useful in calculations for |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Water hammer | B. | Flow through pipes |  
				 				 | C. | Hydraulic jump | D. | Surface tension force |  
				    | E. | Compressible flow problems |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option C Explanation:    |  
 
            
            
                | 20. | The normal stress is the same in all directions at a point in fluid |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Regardless of the motion of one fluid layer relative to an adjacent layer | B. | When there is no motion of one fluid layer relative to an adjacent layer |  
				 				 | C. | Only when the fluid is frictionless | D. | Only when fluid is frictionless and incompressible |  
				    | E. | Only when the fluid has zero viscosity and is at rest |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
 
			
			
 
 
 
 Read more:
 |  |