Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 101. |
Buoyant force is |
| A. |
The resultant force on a body due to the fluid surrounding it |
B. |
The resultant force acting on a floating body |
| C. |
The force necessary to maintain equilibrium of a submerged body |
D. |
A non-vertical force on symmetrical bodies |
| E. |
Equal to the volume of liquid displaced |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 102. |
A piece of metal weights 10 kg in air and 8 kg in water. The specific gravity of the metal is |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 103. |
A piezometer is not used for pressure measurement in pipes when |
| A. |
The pressure is very low |
B. |
The pressure drop in the pipe is low |
| C. |
Velocity of fluid is high |
D. |
Velocity of fluid is low |
| E. |
The fluid in the pipe is a gas |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 104. |
The centre of pressure on an immersed surface is |
| A. |
At the cantre of gravity |
B. |
Above the centre of gravity |
| C. |
Below the centre of gravity |
D. |
Depends on the viscosity of fluid |
| E. |
Depends on the density of fluid |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 105. |
The angle of divergence for the divergent cone of a venturimeter which will give most efficient conversion of kinetic energy is about |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 106. |
The assumptions made in the most familiar form of Bernoulli's equation is that |
| A. |
Flow is along the streamlines |
B. |
Flow is steady |
| C. |
Fluid is non-viscous |
D. |
Fluid is homogeneous |
| E. |
All the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 107. |
In a venturimeter |
| A. |
Length of divergent cone is equal to the length of conergent cone |
B. |
Length of divergent cone is half that of convergent cone |
| C. |
Divergent cone is kept shorter than convergent cone |
D. |
Divergent cone is kept longer than the convergent cone |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 108. |
Pascal's law states that pressure at a point is equal in all directions |
| A. |
In a liquid at rest |
B. |
In a fluid at rest |
| C. |
In a laminar flow |
D. |
In a turbulent flow |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 109. |
The turbulent flow is hydraulically smooth if the ratio height of roughness projection/the thickness of laminar sub-layer is less than |
Answer: Option E
Explanation:
|
| 110. |
The flow in a pipe is laminar if the Reynolds number is |
| A. |
Less than 2000 |
B. |
Between 2000 and 4000 |
| C. |
Between 4000 and 6000 |
D. |
Equal to 6300 |
| E. |
Equal to 10000 |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|