| 
    
        | Engineering  :: Engineering Materials |  | 
	 
 
 |  |  | 
| 
	
	
           
                       | 
    
    
        | 
            
            
                | 21. | The tendency for brittle fracture increases with |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Increasing temperature | B. | Decreasing strain rate |  
				 				 | C. | Appreciable plastic deformation before fracture | D. | Appreciable plastic deformation during propagation of the crack |  
				    | E. | None of the above |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option E Explanation:    |  
 
            
            
                | 22. | In general, high cohesive forces are related to |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Large values of elastic constants | B. | Low melting point |  
				 				 | C. | Large coefficients of thermal expansion | D. | Small value of elastic constants |  
				    | E. | None of the above |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 23. | The ability of material to absorb energy when deformed elastically and to return it when unloaded is called |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Hardness | B. | Fatigue strength |  
				 				 | C. | Creep | D. | Toughness |  
				    | E. | Resilience |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option E Explanation:    |  
 
            
            
                | 24. | The ability of a material to absorb energy in the plastic range is known as |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Hardness | B. | Fatigue strength |  
				 				 | C. | Creep | D. | Toughness |  
				    | E. | Resilience |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 25. | Identify the incorrect statement |  
                | 
			 
				
					
				| A. | The greatest error in Briuell hardness measurements occur in measuring the diameter of specimen | B. | Harder the material, greater the elastic recovery after deformation |  
				 				 | C. | Owing to elastic recovery, the radius of curvature of the indentation will be larger than that of the spherical indentor | D. | None of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 26. | Identify the incorrect statement |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Fatigue strength is seriously reduced by the introduction of a stress raiser such as a notch or hole | B. | A fatigue failure is particularly insidous, because it occurs without any warning |  
				 				 | C. | Fatuge results in a brittle fracture with no gross deformation at the fracture | D. | As the roughness of surface increses the fatigue life of speoimen increases |  
				    | E. | None of the above |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 27. | A surface damage which results when two surfaces in contact experience light periodic relative motion is |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Fretting | B. | Pitting |  
				 				 | C. | Corrosion | D. | Surface wear |  
				    | E. | None of the above |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 28. | The fatigue strength of materials increases |  
                | 
			 
				
					
				| A. | With temperature | B. | By having scratch on the surface |  
				 				 | C. | By having notches in specimen | D. | By under stressing the specimen |  
				    | E. | By over stressing the specimen |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 29. | Hardness may be defined as resistance to |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Local penetration | B. | Machining |  
				 				 | C. | Wear | D. | Scratching |  
				    | E. | Any of the above |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option E Explanation:    |  
 
            
            
                | 30. | Toughness of a material means |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Strength | B. | Fatigue resistance |  
				 				 | C. | Stress relieving | D. | Machinability |  
				    | E. | Softening |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
 
			
			
 
 
 
 Read more:
 |  |