Engineering :: Hydraulics and Fluid Mechanics
|
|
|
|
|
|
| 291. |
The coefficient of viscosity may be determined by |
| A. |
capillary tube method |
B. |
orifice type viscometer |
| C. |
rotating cylinder method |
D. |
all of these |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 292. |
Bulk modulus of a fluid is the ratio of |
| A. |
shear stress to shear strain |
B. |
increase in volume to the viscosity of fluid |
| C. |
increase in pressure to the volumetric strain |
D. |
critical veloity to the viscosity of fluid |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 293. |
Bulk modulus of a fluid |
| A. |
remains same |
B. |
decreases |
| C. |
increases |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 294. |
The volume of a fluid |
| A. |
remains same |
B. |
decreases |
| C. |
increases |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 295. |
The specific weight of compressible fluids does not remain constant. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 296. |
The pressure of air |
| A. |
does not change |
B. |
decreases |
| C. |
increases |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 297. |
The ratio of velocity of fluid in an undisturbed stream to the velocity of sound wave is known as Mach number. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 298. |
When the Mach number is less than unity, the flow is called |
| A. |
sub-sonic flow |
B. |
sonic flow |
| C. |
super-sonic flow |
D. |
hyper-sonic flow |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 299. |
When the Mach number is equal to unity, the flow is called sonic flow. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 300. |
When the Mach number is between |
| A. |
1 and 2.5 |
B. |
2.5 and 4 |
| C. |
4 and 6 |
D. |
1 and 6 |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|