Engineering :: Petroleum Refining Engineering
|
|
|
|
|
|
| 91. |
The vacuum required in vacuum distillation of reduced crude oil is of the order of |
| A. |
1.2 mm Hg |
B. |
120 mm Hg |
| C. |
700 mm Hg |
D. |
740 mm Hg |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 92. |
The primary purpose of visbreaking process is |
| A. |
To increase viscosity and pour point |
B. |
in reduce viscosity and pour point |
| C. |
to increase viscosity and reduce pour point |
D. |
to reduce viscosity and increase pour point |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 93. |
Zeolite catalyst |
| A. |
are crystalline alumino-silicates |
B. |
have high activity than synthetic amorphous catalyst |
| C. |
are used in catalytic cracking of heavy vacuum gas oils |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 94. |
Crude petroleum distillation is carried out at pressure |
| A. |
slightly below atmospheric pressure |
B. |
slightly above atmospheric pressure |
| C. |
above 5 atm |
D. |
above 15 atm |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 95. |
Which of the following solvents is used to extract aromatics from lube distillates and deasphalted oil? |
| A. |
Methyl ethyl ketone |
B. |
Methyl isobutyl ketone |
| C. |
Furfural |
D. |
Aluminium chloride |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 96. |
The solvent used in the dewaxing of the waxy oil feed is |
| A. |
liquid sulphur trioxide |
B. |
composed of methyl ethyl ketone and toluene |
| C. |
composed of triethylene glycol and water |
D. |
platinum |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 97. |
Sulfolane is |
| A. |
Ethyl mercaptan |
B. |
thiophene |
| C. |
tetrahydrothiophene dioxide |
D. |
methyl mercaptan |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 98. |
In sweetening MEROX process for kersine the mercaptans are converted into |
| A. |
disulphides |
B. |
sulphur |
| C. |
hydrogen sulphide |
D. |
all of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 99. |
Sodium plumbite has the chemical formula |
| A. |
NaPbO2 |
B. |
Na2PbO |
| C. |
Na2PbO2 |
D. |
Na4PbO |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 100. |
The doctor solution consists of sodium plumbite in |
| A. |
aqueous caustic soda |
B. |
soda ash |
| C. |
water |
D. |
ethanol |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|