Engineering :: Mass Transfer
|
|
|
|
|
|
| 81. |
If q is interpreted to be the fraction of the feed stream that is liquid then for saturated liquid feed to a distillation column |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 82. |
If the feed to a distillation column is a saturated liquid then the slope of the feed line is |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 83. |
The slope of operating line in the rectifying section of a distillation column is unity if the reflux ratio is where Rmin = minimum reflux ration |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 84. |
In a distillation operation the heat removed in condenser |
| A. |
remains unaffected with change in reflux ratio |
B. |
increases with increase in reflux ration |
| C. |
decreases with increase in reflux ration |
D. |
and the heat required in reboiler decrease with increase in reflux ratio |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 85. |
In a distillation operation the reflux ratio may vary between |
| A. |
zero and one |
B. |
zero and infinity |
| C. |
minimum and infinity |
D. |
one and two |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 86. |
In a distillation operation total reflux requires |
| A. |
minimum number of plates |
B. |
infinite number of plates |
| C. |
minimum reboiler and condenser load |
D. |
that the flow of fresh feed must continue |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 87. |
Most distillation columns are designed for reflux ratios between where Rmin = minimum reflux ratio |
| A. |
3 to 5 times Rmin |
B. |
1.2 to 1.7 times Rmin |
| C. |
2 to 10 times Rmin |
D. |
0.2 to 0.7 times Rmin |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 88. |
At minimum reflux ratio the fixed cost of a distillation column is |
| A. |
minimum number of plates |
B. |
infinite |
| C. |
optimum |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 89. |
At minimum reflux ratio the operating cost of a distillation column is |
| A. |
maximum possible |
B. |
optimum |
| C. |
minimum |
D. |
infinite |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 90. |
At total reflux the capacity of a distillation colum is |
| A. |
zero and one |
B. |
maximum |
| C. |
minimum |
D. |
optimum |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|