Entry Test MCQ :: Kingdom Monera
|
|
|
|
|
|
| 21. |
Cell wall is absent in |
| A. |
Cocci |
B. |
Bacilli |
| C. |
Mycobacterium |
D. |
Mycoplasma |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 22. |
Cell wass of Archaeobacteria does not contain |
| A. |
Peptidoglycan |
B. |
Proteins |
| C. |
Glycoproteins |
D. |
Polysaccharides |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 23. |
Gram positive bacteria appear |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 24. |
Extremely long molecule of DNA that is tightly folded to fit inside the cell component is called |
| A. |
Nucleus |
B. |
Chromosome |
| C. |
Chromatid |
D. |
Chromatin body |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 25. |
Which of the following contains genes for drug and disease resistance in bacteria? |
| A. |
Necleotide |
B. |
Plasmid |
| C. |
Mesosome |
D. |
Ribosome |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 26. |
The common waste material in bacteria is |
| A. |
Glycogen |
B. |
Lactic acid |
| C. |
Ammonia |
D. |
Urea |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 27. |
Example of bacteria requiring low concentration of oxygen is |
| A. |
Campylobactor |
B. |
spirocheta |
| C. |
E-coli |
D. |
Pseudomonas |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 28. |
Purple non-sulphur bacteria is an example of |
| A. |
Heterotrophic bacteria |
B. |
Chemosynthetic bacteria |
| C. |
Photosynthetic bacteria |
D. |
Saprotrophic bacteria |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 29. |
Those bacteria which are fully dependent upon their host for nutrition are called |
| A. |
Heterotrophic bacteria |
B. |
Chemosynthetic bacteria |
| C. |
Saprophytic bacteria |
D. |
Parasitic bacteria |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 30. |
Nitrifying bacteria are the examples of |
| A. |
Hetrotrophic bacteria |
B. |
Chemosynthetic bacteria |
| C. |
Saprophytic bacteria |
D. |
Parasitic bacteria |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|