Entry Test MCQ :: Evolution
|
|
|
|
|
|
| 11. |
The actual remains or traces of organisms that lived in ancident geological times |
| A. |
Vestigial remains |
B. |
Fossils |
| C. |
Fuel |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 12. |
Most fossils are found in the |
| A. |
Metamorphic rocks |
B. |
Soil |
| C. |
Sedimentary rocks |
D. |
Volcanic mountains |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 13. |
Which statement is incorrect? |
| A. |
Homologous organs are functionally different but structurally alike |
B. |
Analogous organs are functionally different but structurally alike |
| C. |
Examples of homologous structures are arms of man, forelimb of cat, flipper of whale |
D. |
Examples of analogous structures are wings of bats, birds and insects |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 14. |
Analogous organs show |
| A. |
Convergent evolution |
B. |
Divergent evolution |
| C. |
Straight evolution |
D. |
Zig-zag evolution |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 15. |
In humans gill pouches have modified into |
| A. |
Nose |
B. |
Ear |
| C. |
Eustachian tubes |
D. |
External ear |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 16. |
A group of interbreeding individuals belonging to a particular species and sharing a common geopraphic area is called |
| A. |
Community |
B. |
Family |
| C. |
Population |
D. |
Race |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 17. |
Natural selection can amplify or diminish variations that are |
| A. |
Non heritable |
B. |
Heritable |
| C. |
Both heritable and non heritable |
D. |
Acquired |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 18. |
Adaptations that an organism acquires by its own actions are |
| A. |
Heritable |
B. |
Not heritable |
| C. |
Can be made heritable through some modifications |
D. |
Both heritable and not heritable |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 19. |
A group of populations that have the potential to interbreed in nature is |
| A. |
Genus |
B. |
Family |
| C. |
Species |
D. |
Community |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 20. |
The total aggregate of genes in a population at any one time is called population's |
| A. |
Genome |
B. |
Genomic library |
| C. |
Genetic group |
D. |
Gene pool |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|