|
|
For students in search of
- Hydroponic Gardening
-
Guides - Basics to Experts level
-
Growing fruit and vegetables hydroponically
-
Practical daily questions or queries of hydroponics lovers
-
Current Hydroponics and Indoor Gardening Market Growth as well as Trends
|
|
|
| 191. |
ABA has the following effects depending upon the tissue involved: |
| A. |
On plasma membrance of roots |
B. |
Inhibition of RNA-synthesis (transcription) |
| C. |
Inhibition of protein synthesis (translocation) |
D. |
All of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 192. |
Chlorophyll is present: |
| A. |
On the surface of chloroplasts |
B. |
In the stroma of chloroplasts |
| C. |
In the grana of chloroplasts |
D. |
Dispersed throughout the chloroplasts |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 193. |
When a cell is fully turgid its: |
| A. |
OP = Zero |
B. |
DPD = OP |
| C. |
DPD = Zero |
D. |
SP = TP |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 194. |
DPD is equal to: |
| A. |
OP x TP |
B. |
OP - TP |
| C. |
TP - OP |
D. |
OP + TP |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 195. |
Seeds swell when placed in water due to: |
| A. |
Osmosis |
B. |
Imbibitions |
| C. |
Hydrolysis |
D. |
Plasmolysis |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 196. |
The loss of water in the form of vapour from aerial plant parts is known as: |
| A. |
Osmosis |
B. |
Respiration |
| C. |
Photosynthesis |
D. |
Transpiration |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 197. |
Seeds when soaked in water imbibe it because of: |
| A. |
Osmotic pressure inside the seed is low |
B. |
Seed coat contains lot of salts |
| C. |
The process of absorption works |
D. |
There are many vacuoles in the endosperm |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 198. |
When a cell is fully turgid, which of the following will be zero? |
| A. |
Osmotic pressure |
B. |
Turgor pressure |
| C. |
Wall pressure |
D. |
Suction pressure (D.P.D) |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 199. |
Stomata open because of: |
| A. |
Oxygen in the air |
B. |
Increased turgidity of the guard cells brought about by exposure to light |
| C. |
Vacuoles in guard cells |
D. |
All the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 200. |
In anaerobic respiration in plants: |
| A. |
Oxygen is taken in |
B. |
Oxygen is given out |
| C. |
Carbon dioxide is given out |
D. |
Carbon-dioxide is taken in |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|