Entry Test MCQ :: Kingdom Monera
|
|
|
|
|
|
| 11. |
Coccobacillus has a shape similar to |
| A. |
Diplobacillus |
B. |
Sarcina |
| C. |
Egg |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 12. |
The first bacterium isolated was |
| A. |
Coccus |
B. |
Bacillus |
| C. |
Vibrio |
D. |
Spirochete |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 13. |
Which of the following bacteria are thick rigid and spiral? |
| A. |
Vibrio |
B. |
Spirillum |
| C. |
Spirochete |
D. |
Coccus |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 14. |
A group of 8 cocci is called |
| A. |
Diplococci |
B. |
Octococci |
| C. |
Tetrad |
D. |
Sarcina |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 15. |
Which of the following has a chain arrangement? |
| A. |
Streptobacillus |
B. |
Streptococci |
| C. |
Staphylococci |
D. |
Both A and B |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 16. |
Which of the following bacteria do not have flagella commonly? |
| A. |
Cocci |
B. |
Bacilli |
| C. |
Streptobacilli |
D. |
Vibrio |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 17. |
Flagella originate from |
| A. |
Cell membrane |
B. |
Cell wall |
| C. |
Capsule |
D. |
Basal body |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 18. |
A bacterium with tuft of flagella at both poles is called |
| A. |
Lophotrichus |
B. |
Monotrichous |
| C. |
Peritrichous |
D. |
Amphitrichous |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 19. |
Which of the following structure primarily helps in attachment of bacteria on various surfaces? |
| A. |
Flagella |
B. |
Pili |
| C. |
Both of these |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 20. |
Which of the following structure provides greater pathogenicity to the bacteria? |
| A. |
Capsule |
B. |
Slime |
| C. |
Cell Wall |
D. |
Cell membrane |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|